info@echtuitelkaar.nl

Scheidingsproces

Het scheidingsproces.

Wanneer jij en je partner tot de conclusie zijn gekomen dat definitief uit elkaar gaan de beste oplossing is, dan kun je een echtscheidingsverzoek indienen. Wees gerust, jullie zijn écht niet de enige. Bijna één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Bij Echt uit Elkaar helpen we jullie graag in deze emotionele periode. We ondersteunen met deskundig financieel advies en staan tijdens het hele scheidingsproces aan jullie zijde. Hieronder lees je hoe dit scheidingsproces verloopt.

Hoe ziet de scheidingsprocedure eruit?

1

We maken kennis

Bij Echt uit Elkaar vinden we het belangrijk om tijdens het eerste kennismakingsgesprek de wederzijdse verwachtingen en jullie situatie nauwkeurig door te nemen. Hebben jullie kinderen waarvoor een ouderschapsplan moet worden opgesteld? Hoe ziet jullie financiële situatie eruit? Wij maken een goed plan en geven jullie een tijdlijn en een kostenplaatje van de scheiding. Zo weten jullie precies waar je aan toe bent.

2

We bekijken jullie situatie

Soms kunnen we tijdens het intakegesprek al een volgende stap maken bij het realiseren van het plan. Meestal gebeurt dit in een tweede gesprek. Dan gaan we dieper in op jullie specifieke situatie. Hebben jullie kinderen en is er een alimentatiebehoefte? Willen jullie de hypotheek aanpassen? Praktische financiële vragen die we grondig met jullie doornemen.

3

We maken duidelijke afspraken

Aan de hand van jullie wensen maken we heldere afspraken over de verdeling van jullie gezamenlijke vermogen en eigendommen. Denk aan jullie woning, het toekomstige pensioen of de te betalen alimentatie. Deze afspraken leggen we vast in een echtscheidingsconvenant. Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan, met daarin specifieke afspraken over de kinderen, verplicht.

4

We houden ons aan de afspraak

Wanneer jullie het allebei eens zijn over de afspraken, dan tekenen jullie het convenant en het ouderschapsplan. Hierna gaan we bepalen wie welke werkzaamheden gaat uitvoeren. Wie informeert het pensioenfonds en de hypotheekverstrekker? Wie zet de auto op zijn of haar naam? Allemaal praktische zaken die wel goed geregeld moeten worden.

5

We maken de scheiding definitief

Na ondertekening van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan dienen we de documenten in bij de rechtbank. Jullie zijn officieel gescheiden wanneer de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. In het jaar van scheiden kunnen jullie nog samen belastingaangifte doen. Dat kan soms zeer voordelig zijn. Als jullie dat willen, kunnen wij jullie hierbij helpen. Ook bij andere vragen staan we graag voor jullie klaar.

Zullen wij jullie verder helpen?